ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ СТУДЕНТІВ ЯК УМОВИ НАЦІОНАЛЬНОЇ СОЛІДАРНОСТІ У ВОЄННИЙ ЧАС

Автор(и)

  • Ірина Шкільна ІПВ НАПН України, Україна
  • Катерина Журба

DOI:

https://doi.org/10.20535/2617-5339.2023.11.277983

Анотація

У статті висвітлюється проблема громадянської ідентичності студентів як умови національної солідарності у воєнний час. Встановлено, що формування громадянської ідентичності у студентської молоді є важливою задачею сучасного виховання, яке має на меті залучення молоді до націєтворчих процесів та активного громадського життя. Доведено, що національна солідарність є найважливішою моральною характеристикою української національної спільноти, що визначає національну спорідненість членів українського суспільства через систему цінностей, національну свідомість, національну культуру, мову, моральні правила і закони і виявляється у самоорганізації, активній громадянській позиції, здатності діяти задля спільної мети і спільного блага. Визначено громадянську компетентність як здатність особи реалізовувати і захищати права та свободи людини і громадянина, відповідально ставитися до обов’язків громадянина, брати активну участь у суспільному житті, підтримувати розвиток демократичного суспільства та утверджувати верховенство права, ідеї демократії, справедливості, рівності, на засадах рівних прав і можливостей. Виявлено, що громадянська активність визначає громадянську позицію, яку індивід проявляє у громадській діяльності, участі у вирішенні політичних, соціальних, моральних питань залученості до громадського і політичного життя, а також участі у виборчих процесах. Громадянська стійкість відображає національну ідентичність та солідарність у повсякденному житті і в умовах війни та повоєнного часу, здатність протистояти ворожій ідеології та інформаційним впливам. Доведено, що формування громадянської ідентичності ґрунтується на національній свідомості, національній культурі, національній мові, національній ідеї.

Посилання

Балл Г. О. Про психологічні аспекти гуманізації суспільних відносин. Педагогічна і психологічна науки в Україні. Збірник наук. праць до 15 -річчя АПН України у 5-ти т. (Т.3: Психологія, вікова фізіологія та дефектологія). 2007. C. 103–113.

Бевз Т. Особливості формування громадянської ідентичності в сучасній Україні. Наукові записки Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України. 2014. Вип. 3. С. 236–246.

Бех І. Д., Журба, К. О. Концепція формування у підлітків національно-культурної ідентичності у загальноосвітніх навчальних закладах. Гірська школа українських Карпат. 2017. Вип. 16. 24–33.

Про забезпечення функціонування української мови як державної: Закон України від 25 квітня 2019 року № 2704-VIII https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2704-19.

Карлова В. В. Державотворчий потенціал національної самосвідомості: монографія. К. : НАДУ. 2012. 396 с.

Козакевич О. М. Українська мова, нація та ідентичність у між імперському просторі (друга половинаХІХ – початок ХХ століття). Монографія. Київ, Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2018. 406 с.

Кравченко Т. В. Громадянська ідентичність як компонент полікультурного виховання у закладах вищої освіти Великої Британії. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». 2018. № 19. С. 58–65.

Кремень Т. Українська мова впевнено завойовує належне їй місце в державі і суспільстві. АрміяInform. 2022. URL : https://mova-ombudsman.gov.ua/news/taras-kremin-ukrayinska-mova-vpevneno-zavojovuye-nalezhne-yij-misce-v-derzhavi-i-suspilstvi-intervyu

Онацький Є. Українська мала енциклопедія. Книжка ХІІІ. Літери Риз-Се.Буенос Айрес: Уклад Адміністратури УАП Церкви в Аргентіні, 1964.

Рассел Б. Философия логического атомизма. Водолей. 1999.

Татаренко, Т. Специфіка регіональної ідентичності. Нова політика. 2001. № 6. С. 57–59.

Федоренко С. В. Теорія і методика формування гуманітарної культури студентів вищих навчальних закладів США. Дисертація на здобуття ступеня доктора педагогічних наук. Київ, 2017. 551 с.

Федоренко С. В., Шаранова Ю. Практичний досвід виховання громадянськості студентів бакалаврату в США. Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології. 2019. Вип. 4, № 88. С. 190–200.

Хайдеггер М. Идентичность и дифференциация. Бытие и время. Мысль.1997.

Шапаренко О. В. Національна ідентичність як чинник формування громадянського суспільства в Україні. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Історія України. Українознавство: історичні та філософські науки. 2015. Вип.20. С. 92–99.

Юрас І. Педагогічна концепція Памфіла Даниловича Юркевича. Київ: «Правда Ярославичів».1998. 65 c.

Castells M. The Power of Identity. Malden, MA : Blackwell, 1997. 270 p.

Frege G. Über Begriff und Gegenstand. Vierteljahresschrift für wissenschaftliche Philosophie. 1892. Vol. XVI. S. 192–205.

Scott L., Jonathan F. Modernity and Identity. Oxford, UK. 1992. 198 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-11

Номер

Розділ

Статті