СКЛАДНІ НОМІНАЦІЇ У ФАХОВІЙ МЕДИЧНІЙ ТЕРМІНОСИСТЕМІ: ФРЕЙМОВА СЕМАНТИКА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.20535/2617-5339.2023.12.289957

Анотація

Складні номінації є важливою частиною професійної медичної терміносистеми. Вони дають змогу лаконічно й точно виражати складні поняття та явища, що є необхідним для ефективної комунікації між фахівцями різних галузей медицини.

У статті розглянуто основні типи та структурні особливості складних номінацій у медичній термінології. Для дослідження цих номінацій використано фреймовий підхід. Фрейм - це універсальна модель, яка дозволяє описувати складні об'єкти та явища. Він складається з набору елементів, які пов'язані між собою певними відношеннями. Фреймовий підхід дав змогу виявити основні семантичні компоненти, з яких складаються складні номінації в медичній термінології. Встановлено, що фреймовий підхід є ефективним методом дослідження складних номінацій у медичній термінології. Він дозволяє отримати глибоке розуміння семантики цих номінацій та їх використання в медичній практиці.

Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку методик автоматичного розпізнавання, перекладу та вивчення семантики складних номінацій у медичній термінології. Ці дослідження допоможуть покращити розуміння та використання складних номінацій у медичній практиці.

Крім того, складні номінації уможливлюють використання одних і тих самих термінів для опису одних і тих самих складних медичних понять у різних галузях. Це допомагає уніфікувати медичну термінологію та уникнути непорозумінь між фахівцями. Завдяки цьому використання точних і стандартизованих термінів у спілкуванні з пацієнтами може підвищити рівень довіри, оскільки пацієнти більш схильні довіряти фахівцям, які розмовляють зрозумілою і професійною мовою.

 

 

Посилання

Minsky M. Frames for knowledge representation. - M.: Energia, 1979. -152 c. [in Russian]

Fillmore C. Frames and semantics of understanding// New in foreign linguistics - 1988 - Vyp. ХХІІІІ. - С. 52-92 [in Russian]

Komova M. Framing as a technology of mass information influence Information, communication, society. 2017. Pp. 297-298 [in Ukrainian]

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ [in English]

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Статті