ЛІНГВІСТИЧНИЙ СТАТУС ІДЕАЦІЇ У СТАРТАП ДИСКУРСІ

Автор(и)

  • Ірина Волощук
  • Наталія Глінка
  • Леонід Сац НТУУ КПІ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20535/2617-5339.2023.12.289222

Анотація

Стаття присвячена вивченню лінгвістичного статусу ідеації у стартап дискурсі та її впливу на просування інновацій у контексті цифрового маркетингу за допомогою технологій розробки ефективної професійної та маркетингової комунікації. Розвиток стартапів – це практична дисципліна, яка охоплює набір методів розробки, генерації та просування ідей, а також їх аналіз для визначення ефективної інвестиційної політики.
Конкретні мовні засоби, що реалізують комунікативні стратегії і тактики, використовуються для представлення інноваційних ідей, концепцій та рішень. У стартап-середовищі вони вивчаються з точки зору взаємодії вербального (стартап пітчінг – інформація, що домінує в процесі створення ідей) і візуального режимів (візуальний комунікаційний інструмент, який допомагає наочно передавати складний контент у привабливий спосіб, що створює перформативну домінанту в процесі ідеації).
Окремо визначено риторичну ауру ідеатора (етос, логотип, пафос) та його синергетичний ентузіазм (підприємницький дух і динамізм), спрямований на донесення інноваційних ідей для залучення інвестицій та побудови ефективної комунікації з клієнтами.
Ідея інформаційної домінанти унаочнюється логічним викладом аргументів, фактів, статистики та переконливих доказів, які підтверджують цінність ідеї та переконують аудиторію в успіху стартапу.
Перформативна домінантна ідея актуалізується мультимодальною інтерактивністю, яка активізує сприйняття ідеї аудиторією через інтерференцію вербальних і візуальних засобів, стимульованих нейромедіаторами. Серед них виділяємо використання емоційно забарвленої лексики, метафор, стилістичних прийомів, які викликають емоційний резонанс у аудиторії, діючи на свідомість і підсвідомість.
Дослідження базується на платформах Techleaders Talks, спікерів- розробників Keynote та матеріалах конкурсу стартапів IT Arena.
Новизна роботи полягає в опрацюванні лінгвістичного статусу ідеації у форматі стартап, а саме у розробці інструментів презентації ідеї (idea pitching). У результаті дослідження встановлено, що пітчинг ідей – це риторичний феномен професійної комунікації, який працює в парадигмі дизайн-мислення та має чіткий інструментарій, спрямований як на привернення уваги інвесторів, так і на допитливість та інтерес аудиторії. Висвітлено такі аспекти презентації ідей, як риторична аура ідеатора, синергетичний ентузіазм, переконлива аргументація та мультимодальна інтерактивність, а також визначено їх функції в представлених ідеях стартапу. У статті також аналізуються стартапи Google з точки зору мовних засобів представлення філософії, місії, цінностей і культури стартапу.

Посилання

Kaysina, D. M. (2016). Pasazh yak odynytsya strukturuvannya ideatsiynoyi promovy [A passage as a unit of structuring an ideational speech]. Visnyk KHNU imeni V. N. Karazina. Seriya: Inozemna filolohiya. Metodyka vykladannya inozemnykh mov, (84), 121-129 р. https://periodicals.karazin.ua/foreignphilology/article/view/8147/8126

Kachmar, O., & Yeryomenko, V. (2021). Dyskurs ideatciyi: instrument dosyahnennya komunikativnoho vplyvu (na vateriali internet-platformy TED) [Idea Discourse: tools for achieving communicative influence (on the TED internet platform materials)]. Naukovi zapysky Natsionalʹnoho universytetu «Ostrozʹka akademiya»: Seriya “Filologia”, (11(79), 85–90. https://journals.oa.edu.ua/Philology/article/view/3295

Graham, D., & Bachmann, T. T. (2004). Ideation: The birth and death of ideas. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, 240 р.

Lakoff, J., & Johnson, M. (1980). Metaphors We Live By. Chicago University Press, 243 p.

Apple Event - September 12. https://www.youtube.com/live/ZiP1l7jlIIA?si=KhNkLzKKv9sMNAwv

Disruption For Good. https://www.digitalprosperityawards.com/blogs/disruption-for-good/

Airbnb Marketing Mix. Wood Ward Avenue. https://woodwardavenue.org/inside-airbnbs-winning-marketing-strategy/

Google '22. https://www.youtube.com/watch?v=2NGjNQVbydc&t=1s&ab_channel=MadebyGoogle

Event Keynote — Apple. https://techtalknews.com/wwdc-2020-complete-transcript (https://techtalknews.com/wwdc-2020-complete-transcript/) WWDC 2020 Special

Samsung Galaxy Unpacked July 2023: Official Replay https://www.youtube.com/live/_S_lWH6zK3k?si=xFgQ-OibOaj6Cylk

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Статті