Родина як національний архетип формування аристократичної особистості: Взаємини Лесі Українки та Михайла Драгоманова (до 150-річчя з Дня народження Лесі Українки)

Автор(и)

  • Наталія Мислович Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2617-5339.2021.7.236923

Анотація

Приводом для написання статті є звертання до витоків та джерел, що вплинули на зростання, сформували світогляд непересічної геніальної жінки – поетеси Лесі Українки. Виклики сучасної доби, зокрема, в сфері гуманітарних освітніх тенденцій потребують звернення до моральних авторитетів в історії розбудови української держави. В складну добу культурного відродження кінця 19-го початку 20-го сторіччя одним з найінтелектуальніших осередків доби була родина Драгоманових-Косачів, що згуртувала навколо себе плеяду видатних діячів з України. Особливу увагу приділено творчим, людським стосункам Лесі та її дядька Михайла, вплив якого на неї був беззаперечним та надзвичайно благотворним. Такий екскурс у взаємини цих особистостей дає розуміння того, яку важливу роль відіграє у становленні молодої людини сім’я, родина та оточення загалом.

Ключові слова: апріорні фантазування; буржуазний ліберал; вчений-позитивіст; державний тероризм; дилетантизм; етнографія; «європеїзм»; національна свідомість; політичний лідер; суспільно-політична думка.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-09 — Оновлено 2021-07-09

Версії

Номер

Розділ

Статті